30 dakikada fırında somon


Fırında somon, somon balığı fileto veya dilim olarak fırında pişirilmesidir. Balıkçılarda yıl içerisinde her zaman somon balığını bulmak mümkün. Balıkçılarda iki çeşit somon balığı satılır. İthal edilen Norveç somonu ve yerli üretilen karadeniz somonudur. Karadeniz somon'u renk olarak Norveç somonuna göre açık renklidir ve boyut olarak küçüktür.

Fırında somon yapımı isteğe bağlı olarak değişir. Somon fırında sade olarak kızartılabileceği gibi, önceden marine edilerekte kızartılabilir. Somon marinesi, yani somon terbiye sosu zeytinyağı, dövülmüş sarımsak, kıyılmış maydanoz, limon suyu, karabiber ve tuz ile yapılır. Hazırlanan sosun içerisinde somon parçaları 1-2 saat dinlendirildikten sonra fırında kızartılır.

Fırında somon istenilen sebzelerle birlikte kızartılabilir. Bu sebzeler arasında dilimlenmiş baharatlı patates, soğan, sarımsak, domates, maydanoz ve yeşil biberi sayabiliriz. Norveç somonu çok yağlı ve lezzetlidir. Fırında kızartılırken yağ takviyesine ihtiyaç duymaz. Somon dilimleri doğrudan fırın tepsisine dizilir ve fırına sürülür. Resimdeki dilimler, ithal Norveç somonuna aittir. Sadece tuz ekilerek kızartılmıştır.

Fırında somon balığı nasıl yapılır? Somon'u nasıl pişireceğinize bağlı olarak derisi çıkarılır veya üzerinde bırakılır. Fileto yapacaksanız derisi soyulur, kılçıkları çıkarılır. Resimdeki gibi, fırında dilim kızartacaksanız, derisini çıkarmaya gerek yoktur. Dilimler hafif tuzlanır ve fırın kağıtı yayılmış tepsiye dizilir ve önceden 200°C dereceye ısıtılmış fırına sürülür.

Fırında somon, ailenin veya kişinin damak zevkine uygun olarak kızartılır. Kimileri somonu az pişmiş sever, kimileri ise çok pişmiş sever. Somon fırında pişerken, üzerinde süte benzer sıvı salmaya başladığında pişmeye başlamıştır. Bu sıvı yok olduğunda ve balık kokmaya başladığında tam pişmiştir. Somon dilimlerinin kalınlığına göre, fırında 30 dakika ila 45 dakika arasında kızartılır. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

donmuş balık çözdürme

tavada çupra 8 dakikada nasıl yapılır

orkinos balığı nasıl pişirilir

midye kavurması